top of page

DeÄŸiÅŸim Profili

Bu araç, bir kiÅŸinin kendi deÄŸiÅŸim sürecindeki aÅŸamalarına iç görü saÄŸlar. Ayrıca kiÅŸinin bulunduÄŸu durumdaki (yaÅŸam çevresi) iyilik hali ile ilgili hakkında  bir gösterge sunar.

DeÄŸiÅŸim aÅŸamalarını, Don Beck ve Chris Cowan’ın Spiral Dinamikler kitabındaki ÅŸekliyle tanımlıyoruz.

 

Değişim profili aşağıdaki başlıklardan oluşur:

  • Her bir deÄŸiÅŸim aÅŸamasının skorları

  • DeÄŸiÅŸim özellikleri tablosu

Bu profilin geniÅŸ çapta uygulamaları bulunmaktadır (bkz. Uygulamalar). DeÄŸiÅŸim profili, örneÄŸin bir kiÅŸinin yeni bir deÄŸer sistemi geliÅŸtirip geliÅŸtirmediÄŸini sorgulamak adına, çoÄŸunlukla deÄŸer profili ile birlikte kullanılmaktadır.

 

Arzu edilirse, Social-i ValueMatch bu profillerin kombinasyonlarını yorumlamada destek sağlamaktadır.

 

Social-i ValueMatch profesyonellere özel olarak hazırlanmış eÄŸitimler de sunmaktadır.

değişim grafik1.png

Değişim aşaması skorları

Grafik, bir kiÅŸinin deÄŸiÅŸimin çeÅŸitli aÅŸamalarındaki  enerji dağılımını göstermektedir (Spiral Dinamiklerdeki tanımı ile) :

alfa, beta, gamma, delta, yeni alfa ve flex (akış). 

​

CHANGE MODEL2.jpg

Dikey eksen, bir kiÅŸinin kendi yaÅŸam çevresi ile uyum derecesini gösterir. Üst aÅŸamalardaki skor ne kadar yüksek ise (alfa ve yeni alfa), yaÅŸam çevresi ile uyum o kadar yüksektir. Daha alt aÅŸamalardaki yüksek skorlar ise çevre ile uyuÅŸmazlığa iÅŸaret eder.

​

Yatay eksen, deÄŸiÅŸim sürecindeki konumu gösterir. Büyük deÄŸiÅŸikliklerde kiÅŸi genellikle tüm deÄŸiÅŸim aÅŸamalarından geçer. Genellikle uyumdan sürtüÅŸmeye, sonra yeniden uyuma doÄŸru mavi (kesintili ve kesintisiz) çizginin dinamiklerini izlerler.

Bu örnekte nispeten yüksek olan alfa ve beta skorları, güncel durum hakkındaki tatminle birlikte, yakın gelecekte olası bir deÄŸiÅŸimin (beta) de habercisidir. Bunun yanısıra bu deÄŸiÅŸimin anlamı (düÅŸük flex ve delta) ve sürecin sonunda durumun nasıl gözükeceÄŸi (düÅŸük yeni alfa) henüz net deÄŸildir.

​

ValueMatch, Graves’in deÄŸiÅŸim aÅŸamalarını daha sonraları Ä°stikrar, Gerilim ve Hareket baÅŸlıklarında gruplayarak, bu modeli Ä°lk Kısım (First Tier) kullanıcılarının daha rahat kullanabilmesini amaçlamıştır.

Bununla birlikte, profildeki bayraklar, hangi aşamanın daha fazla dikkat gerektirdiğini işaret etmektedir.

DeÄŸiÅŸim özellikleri tablosu

Bu tablo, “DeÄŸiÅŸim sürecindeki güçlü taraflar ve DeÄŸiÅŸim özellikleri” hakkında edinilen yukarıdaki skorlar ile ilgili bir dizi yorumlar içermektedir.

“Hali hazırda gerçekleÅŸen deÄŸiÅŸim tipi” tablosu, güncel durumun ne ölçüde ilerlediÄŸi veya yepyeni bir duruma ihtiyaç duyulup duyulmadığını göstermektedir. Bu iki durum, Spiral Dinamiklerde birincil ve ikincil derece deÄŸiÅŸimler olarak adlandırılır. 

“DeÄŸiÅŸim sürecindeki YoÄŸunluk Merkezi” tablosu, bir kiÅŸinin hayatındaki çeÅŸitli alanlarda yer alan deÄŸiÅŸim aÅŸamalarını netliÄŸe kavuÅŸturur.

CHANGE MODEL3.jpg

Bu profillerin yorumlarının daima, söz konusu kiÅŸilerle konuÅŸarak veya ortak atölye çalışmaları ortamında yapılması gerekmektedir. Social-i ValueMatch, bu konuda uzmanlaÅŸmış profesyonellerle çalışmakta ve konu ile ilgili uzmanlık eÄŸitimleri sunmaktadır.

bottom of page